0

UK Covid: Tidak vaksin yang bekerja terhadap Omikron varian?

Vaksin masih “dijangka” untuk bekerja terhadap Omikron varian seperti beberapa kes yang dicatatkan di UK.

Dekat hubungan positif Omikron kes sedang diperintahkan untuk mengasingkan selama 10 hari, bahkan jika mereka telah disuntik bawah langkah-langkah kecemasan yang telah diumumkan sejak akhir pekan.

Dua yang pertama jangkitan baru korona varian telah dikenal pasti di Nottingham dan Essex.

Dr Jenny Harries, eksekutif UK Kesihatan Security Agency, mengakui itu “sangat mungkin” itu lagi kes Omikron akan ditemui dalam hari-hari akan datang.

Tetapi akan vaksin masih bekerja terhadap Omikron varian? Berikut adalah apa yang pakar kesihatan dan pegawai Kerajaan telah kata.

Baca artikel yang sama: Booster jab boleh dilanjutkan untuk semua orang dewasa di UK

Akan penyakit vaksin masih bekerja terhadap Omikron varian?

Menteri kesehatan Edward Argar telah meyakinkan orang-orang di sana adalah “tidak ada bukti lagi bahwa vaksin ini adalah berkesan” terhadap Omikron varian.

“Dalam keadaan sekarang, kami tidak melihat itu yang diperlukan pada titik ini karena tidak ada bukti lagi bahwa vaksin ini adalah efektif terhadap ini varian baru.”

– Menteri kesehatan Edward Argar kepada BBC Radio 4 program Hari ini

Sementara itu Profesor Greg Menara, dari Divisi Jangkitan dan Kekebalan di Kolej London, juga mengesahkan bahawa ramai pakar meramalkan semasa korona vaksin masih akan bekerja terhadap Omikron varian.

Dia bilang Kali Radio: “harapan adalah vaksin masih akan bekerja dan pertanyaannya adalah, apakah mereka bekerja sebagai baik atau sedikit kurang baik?

“Jadi vaksin masih akan bekerja – kami ingin tahu apakah ini akan untuk menjadi sedikit kurang berkesan.

“Dan vaksin syarikat ingin tahu jika mereka akan mempunyai untuk membuat vaksin baru menggunakan ini baru spike protein dari Omikron, yang relatif lebih mudah untuk lakukan dan mereka akan melakukan itu jika ia kurang berkesan.”

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.