0

Omikron varian: Akan ada UK kuncian pada hari Natal? Apa yang kita tahu

Kerajaan telah mencadangkan UK boleh “rayakan Natal di landasan” walaupun lagi kes Omikron varian di UK.

Para ilmuwan telah kata yang mereka bimbang tentang B. 1.1.529 varian – dikenali sebagai Omikron – seperti ia telah kira-kira 30 berbeza mutasi, dua kali jumlah hadir di Delta varian.

Berikut adalah apa yang pakar kesihatan dan pegawai Kerajaan telah mengatakan tentang Omikron varian – dan bagaimana ia mungkin atau mungkin tidak mempengaruhi Natal berkumpul rancangan untuk 2021.

Baru covid peraturan mengumumkan
Varian telah melihat Kerajaan memperkenalkan baru Covid peraturan ketika jurang antara kedua dos vaksin dan booster suntikan telah ditebang.

Berjuta-juta lebih orang di UK akan menjadi layak untuk ketiga Covid booster sebagai awal bukti menunjukkan yang lebih tinggi antibodi tahap boleh melindungi lebih baik terhadap varian.

Jawatankuasa Bersama Vaksinasi dan Imunisasi (JCVI) kini menasihati agar semua orang dewasa berumur 18 untuk 39 harus ditawarkan dos booster.

Dalam lagi nasihat, anak muda berumur 12 untuk 15 harus ditawarkan dosis kedua dari Pfizer/BioNTech Covid-19 vaksin, tidak lebih cepat dari 12 minggu selepas mereka dosis pertama.

UK perdana menteri Boris Johnson mengumumkan lebih ketat langkah-langkah pada memakai topeng dan perjalanan ke hujung minggu untuk Inggris, memperkenalkan semula wajib penutup muka di kedai-kedai dan di kendaraan umum.

Universiti, perguruan tinggi dan sekolah menengah di Wales telah memberitahu mereka sekarang harus memakai topeng di dalam rumah.

Sementara itu Scotland Pertama Menteri Nicola Ikan telah memberi amaran lagi sekatan untuk mengawal penyebaran Covid-19 akan dipertimbangkan dalam hari-hari akan datang.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.