0

B. 1.1.529 varian: Tidak yang baru Covid varian menahan vaksin? Apa yang kita tahu

Sekitar 50 kes telah ditemui di Afrika Selatan, Hong Kong dan Botswana tetapi ada berkembang kebimbangan itu bisa menyebar dengan cepat melepasi sekarang dominan Delta varian.

Ia juga menyebar dengan cepat di Afrika Selatan karena, hanya sekitar 24 peratus daripada penduduk vaksin.

Ilmuwan Senior yang telah digambarkan varian, bernama B. 1.1.529, seperti yang terburuk mereka telah melihat.

Bercakap pada CROATIA Baik Pagi Britain pada hari jumaat 26 November, Profesor Adam Finn, ahli Jawatankuasa Bersama Vaksinasi dan Imunisasi (JCVI), katanya: “kini Kita perlu menunggu dan lihat apa jenis ancaman ini varian baru mungkin menimbulkan.

“Jika kita beruntung, ia tidak akan menjadi satu yang serius, tapi itu bisa menjadi sangat serius.”

Tidak varian baru membuat vaksin kurang berkesan?

Ada kebimbangan bahawa varian baru akan membuat vaksin kurang berkesan.

Profesor James kilang senjata, pengarah Rosalind Institut Franklin, berkata kepada BBC Radio 4 Hari ini Program baru varian akan “hampir pasti” membuat vaksin kurang berkesan bagaimanapun dia menegaskan bahwa itu adalah varian “bukan kiamat”.

Dr Mike Tildesley, ahli Sains Pandemik Influenza Permodelan kumpulan (Spi-M), kepada BBC Sarapan kunci hal untuk UK adalah sama ada variasi akan menghantar pembiakan nilai (R) jauh di atas satu, atau akan berpotensi membawa kepada nombor yang lebih tinggi daripada ijin masuk rumah sakit.

Dia mendorong orang untuk pergi keluar dan mendapatkan mereka vaksin dan penggalak untuk memastikan mereka dilindungi.

Dalam usaha untuk mengawal penyebaran varian baru, enam negara-negara yang telah diletakkan di UK senarai merah.

Apa perjalanan sekatan telah dikenakan?
Bercakap pada Sky News pada 26 November, Pengangkutan Setiausaha Memberikan Shapps berkata: “Ia adalah penting untuk memastikan bahawa anda tidak bertindak segera, dan dengan demikian anda dapat memperlambat benda jatuh dari segi potensi masuk ke negara ini.

“Yang memberikan kita sedikit waktu untuk para ilmuwan untuk bekerja pada urutan genom, yang melibatkan berkembang budaya – ia mengambil masa beberapa minggu untuk melakukan – jadi kita dapat mengetahui seberapa besar perhatian khusus ini varian.”

Dikemaskini senarai merah datang ke kuasa pada tengah hari pada hari jumat 26 November dan ada larangan sementara pada semua perdagangan langsung dan penerbangan swasta dari negara-negara yang terlibat untuk membenarkan kerajaan untuk menyediakan untuk karantina hotel.

Afrika Selatan
Botswana
Eswatini
Lesotho
Namibia
Zimbabwe
Larangan itu akan tetap di tempat sehingga pukul 4 pagi ahad 28 November.

Di samping itu, sesiapa sahaja yang telah di negara-negara ini dan tiba di Inggris antara tengah hari pada hari jumat pukul 4 pagi dan pada hari ahad akan mempunyai untuk karantina di rumah atau lain yang sesuai penginapan.

Orang-orang yang telah dalam enam negara dalam 10 hari terakhir, harus karantina di rumah selama 10 hari dan mengambil NHS tes PCR pada dua hari dan hari delapan, walaupun mereka sudah mempunyai sisi aliran ujian dipesan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.