0

Apa Cina Empangan di Laos Beritahu Kami kira-Kira itu tali Pinggang dan Jalan Inisiatif

Dengan hampir $900 miliar dalam pelaburan seluruh hampir 140 negara, China tali Pinggang dan Jalan Inisiatif (BRI) telah memicu penting perdebatan. Banyak perdebatan ini telah memberi tumpuan pada yang mengaku grand strategik bertujuan projek, menuju ke yang lebih besar penekanan pada geopolitik dan geoeconomic dimensi, terutama risiko dan peluang. Dalam konteks ini yang kita dapatkan argumen antara penyokong “hutang-perangkap diplomasi” naratif dan orang-orang yang mempertanyakan itu.

Apa yang biasanya diabaikan dalam perdebatan ini adalah dalaman pemandu BRI. Secara khusus, BRI sebahagian besarnya adalah tentang Cina pembangunan domestik, yang Komunis China Pihak (PERANTI) telah disambungkan kepada kestabilan sosial dan keselamatan. Ini adalah terutama yang penting di China pedalaman sempadan, yang mengandungi besar menyeberangi sempadan minoriti populasi dan yang berturut-turut Cina politik makhluk berjuang untuk berkesan untuk mengintegrasikan lebih besar Cina negara. Untuk Beijing, membangun kawasan-kawasan ini adalah penting untuk integrasi dan kestabilan sosial. Menganalisis Cina empangan di Laos menyediakan understudied wawasan ke dalam tempatan asal-usul dan pemandu BRI, terutama bersama-sama China perbatasan wilayah.

Meliputi hampir 5.000 kilometer, Sungai Mekong berasal di Cina Dataran tinggi Tibet dan mengalir melalui Myanmar, Thailand, di Laos, Kamboja, dan Vietnam. Menurut International Sungai NGO, Mekong adalah salah satu dunia yang paling biologi pelbagai sungai dan menyediakan untuk kehidupan hampir 65 juta orang-orang di Bawah Mekong Besen (LMB). Ketika sungai adalah ekologi marvel dan asas untuk orang-orang yang hidup bersama-sama bank, besen juga masak untuk pembangunan sumber dalam bentuk hidro.

China mempunyai keahlian yang luas hidro pembangunan. Sejak tahun 1950-an hampir 22,000 besar (15 meter atau lebih) empangan telah dibina di China, termasuk terbesar di dunia empangan: Bendungan Three Gorges. Ini kepakaran empangan pembinaan telah membantu China membangunkan teguh global eksport empangan pembangunan, dengan Sungai Mekong sebagai salah satu lokasi utama Cina empangan pembangunan di luar negara. Menurut Mekong Wilayah Hadapan Institut dan Antarabangsa Sungai Hidro Scorecard, sekitar 55% dari semua orang Cina di luar negara empangan berada di Asia; daripada bahwa 55%, sekitar 73 persen di Asia Tenggara. Dalam Mekong Besen sendirian, 81 peratus daripada di luar negara Cina empangan berada di Laos.

Dari Laos perspektif, pembangunan hidro adalah kunci untuk mengembangkan eksport elektrik untuk kawasan dan menjadi “Bateri Asia Tenggara.”Sementara yang objektif ini masuk akal dari perspektif ekonomi, dari ekologi dan perspektif sosial, ini keinginan untuk berkembang hidro pembangunan meninggalkan banyak pertanyaan. Empangan adalah salah satu yang paling perbalahan projek infrastruktur yang negeri boleh meneruskan: dicintai oleh pejabat publik bagi mereka ekonomi dan potensi pembangunan, dibenci oleh penduduk tempatan dan Ngo untuk mereka alam dan tidak seimbang sosial kesan. Alam, besar empangan tidak boleh dianggap sebagai “hijau”; menurut belajar di Biosains, empangan sebenarnya menyumbang penting jumlah gas rumah kaca dalam suasana. Secara sosial, empangan pembangunan biasanya memerlukan penempatan semula orang-orang yang tinggal di kawasan sekitarnya kerana takungan banjir. Bagaimanapun, untuk penempatan semula empangan ini jarang sekali kewangan yang adil dan hasil dalam keluarga yang tinggal jauh dari ladang mereka dan kehidupan. Dalam jangka panjang, empangan menjadi soal ekonomi pelaburan juga, sejak rata-rata besar empangan tampaknya memiliki 96 persen kos ditakluki. Kos untuk mengekalkan empangan kesan harga penjualan elektrik dan kesan pengguna.

Mengingat kontroversi sifat empangan, kenapa China menganggap mengejar ini projek dalam negeri jiran? Jawaban untuk pertanyaan ini melibatkan melihat lebih dekat pada keadaan dalaman China wilayah pedalaman.

Secara dalaman, China menghadapi tantangan dalam mengekalkan pembangunan ekonomi yang pedalaman wilayah. Ketika isu ini telah dikenal untuk beberapa waktu, menurut Frank Tang Selatan China Pagi Pos, bahkan dalam 2021 ada bukti melebarkan jurang antara pantai dan pedalaman China wilayah. Salah satu wilayah pedalaman yang cuba untuk “menangkap” adalah wilayah Yunnan, dalam negeri Cina wilayah yang menjadi tuan rumah Cina aliran sungai Mekong (dipanggil Lancang di China). Pembangunan Yunnan – yang sempadan Myanmar, Laos, dan Vietnam – harus berjajaran dengan pembangunan berkembang Cina hidro di Mekong dan BRI.

Salah satu daripada kaedah untuk membantu dalam pembangunan Yunnan telah Pangkalan itu Strategi, yang bertujuan untuk memperbaiki pembangunan ekonomi dan pembangunan Yunnan dengan menolak untuk pembinaan meningkat penghubung infrastruktur dan kewangan hubungan antara Yunnan dan Asia Tenggara. Ini titik itu yang ditekankan dalam PERANTI ini 12h Lima Tahun Pelan (2011-2015), yang dipanggil untuk itu “pembukaan kawasan sempadan.”Ini rencana untuk pangkalan atau “gerbang” pada dasarnya mewujudkan tunggal masuk untuk pelaburan, yang “memasuki” melalui modal Yunnan, Kunming.

Ini menjadi jelas dalam buku “Sungai Besi,” di mana penulis – David M. Lampton, Selina Ho, dan Cheng-Chwee Kuik – menganalisis Cina pembangunan kelajuan tinggi rel direka untuk menyambung Asia Tenggara ke Kunming. Di sini ini jelas bagaimana penghubung infrastruktur kelajuan tinggi (api) menghubungkan orang-orang dan pelaburan ke China melalui Kunming, pada dasarnya beralih Kunming ke sebuah pusat perdagangan menghubungkan China ke Asia Tenggara.

Etnik kepelbagaian di wilayah Yunnan juga perlu dipertimbangkan. Dalam Tim Musim panas’ buku, “Yunnan Cina Pangkalan,” dia mencari kepentingan yang PERANTI tempat di mengekalkan jam berhati-hati pada semua kaum minoritas di China. Yunnan mengandungi banyak minoriti etnik itu juga terdapat dalam jiran Asia Tenggara syarikat.

Ketika sementara sifat tinggi kelajuan kereta api adalah contoh yang jelas, bagaimana hidro sesuai ke semua ini? Pertimbangkan itu empangan adalah integrasi di alam dan mungkin kendaraan untuk pembangunan ekonomi. Empangan boleh menyumbang untuk pertumbuhan ladang dengan pengairan, aliran modal dengan sungai navigasi, yang menyebarkan teknologi standard dan kepakaran, dan generasi dan transmisi tenaga elektrik. Ia adalah dengan generasi elektrik yang sambungan antara China, Yunnan, Laos, dan BRI datang ke dalam fokus.

Seperti baru-baru ini seperti bulan lalu, Reuters telah melaporkan bahwa China menghadapi negara “masalah” untuk elektrik. Data dari University of Michigan China Pusat Data menunjukkan trend dalam kebangkitan elektrik output dan semakin KDNK Yunnan dari 2000 2019. Bagaimanapun, ketika ada meningkat dalam negeri output elektrik, peluang untuk import elektrik ke China sedang juga dikejar. AS Jabatan Tenaga yang dinyatakan dalam 2013 yang Cina hidro pelaburan di Laos akan eksport sejumlah besar elektrik ke China. Laporan Bank Pembangunan Asia juga sorotan rancangan oleh Laos untuk membuat jangka panjang 500 kV grid penghantaran yang menghubungkan Laos ke semua negeri jiran, termasuk China, di mana dirancang transmisi garis akan masuk melalui wilayah Yunnan.

Pada bulan September tahun 2020, Reuters dilaporkan di Cina milik perusahaan (SOE) China Selatan Kuasa Grid Co (CSG)’s kebanyakan pengambilalihan Laos SOE, Electricite du Laos (EDI), dan berikutnya kawalan Laos elektrik grid. Selain itu, pada bulan Maret 2021, Sumber melaporkan bahawa EDI dan CSG telah mengumumkan menandatangani Perjanjian Konsesi. Perjanjian ini akan membuat CSG “berfungsi sebagai nasional negara kuasa grid pengendali untuk melabur dalam, membina dan mengendalikan 230kV-dan-di atas kuasa grid di Laos dan melaksanakan grid sambungan projek antara Laos dan negara-negara tetangga.”

Ketika Laos kerajaan mungkin menggambarkan ini seperti sebuah proses hubungan persahabatan, kawalan Laos elektrik grid oleh Cina SOE tidak mengeja beberapa kebimbangan. Laos akan membolehkan Soe Cina untuk beroperasi dan kawalan utama infrastruktur dalam sempadan untuk seterusnya 25-30 tahun. Selepas itu, berumur infrastruktur ditambah pula dengan kompaun dampak perubahan iklim dan ekologi degradasi boleh menyebabkan empangan ini sebuah operasi yang tidak cekap dan Laos akan dibebani dengan jangka panjang kos (kedua-dua ekonomi dan alam) sementara waktu pendek untuk jangka sederhana manfaat mungkin menuju ke China.

Ringkas, ia ternyata bahawa China adalah memanfaatkan kewangan, politik, dan kedudukan geografi di Cekungan Mekong untuk memudahkan pembangunan hidro projek di Bawah Mekong Besen untuk masa yang sama membangunkan tetangga negeri, mewujudkan bakal perdagangan pasar; menetapkan Yunnan sebagai fokus masuk ke China dan menggunakan Cina dikendalikan hidro di kawasan untuk eksport elektrik kembali ke China dan kuasa pembangunan Yunnan. Bagaimanapun, di luar dalaman pertimbangan, ini hidro projek secara terbuka terikat ke BRI dan lain-lain BRI projek. Menurut terkemuka di China hidro pembangun, PowerChina, dirancang empangan di Laos adalah nyata dipasarkan dan direka untuk kuasa “pembinaan China-Laos kereta Api dan Laos’ ‘Asia Tenggara Bateri.'”

Tinggalkan Balasan